Diákszínjátszás
2009. október 04. írta: szs.

Diákszínjátszás

Négy éven keresztül vezettem a Talentum Művészeti Iskola egyik Színjáték tanszakos csoportját, a csurgói református gimnázium diákjait, akikkel több kisebb-nagyobb darabot állítottunk színpadra és elég sok helyen megfordultunk velük az országban. Ezen kívül pár egyéb alkalomra is írtam jeleneteket, ezeket gyűjtöm itt egybe letölthető formában.

Feldolgozások:

Baksay Sándor: Ispéró
 Baksay, a református püspök és író diáknovellája alapján. A karácsonyi szünetben nem tud mindenki hazautazni, így a szegényebb diákok egy idősebb társuk felügyelete alatt a kollégiumban maradnak. Balszerencséjükre befogadnak egy kiskutyát is, ami megmarja Ispérót, a felügyelő diákot, és nagy az esély, hogy veszett volt - és mit tegyenek, ha kemény kezű főnökük, de egyben gondviselőjük is követni fogja ebben? Kedves, fordulatos történet a barátságról, a hajdanvolt tekintélytiszteletről és az ember korlátairól...

Csokonai V. Mihály: Karnyóné  Egy megözvegyül, jómódú asszony, aki szeretne kikapós lenni, két szélhámos, aki csak a vagyonát szeretné kikapni, és persze a másikat félretenni az útból, illetve még pár nem kevésbé beteg szereplő - máris kész a komédia, amit itt mai diákszínjátszók számára dolgoztam át. Külön íz adott neki az a tény, hogy Csokonai abban az iskolában írta, ahol a darabot színre vittük.

(Rendezők számára egy jelenettérkép, a végső változatból Kuruzst egyszerűen kihagytuk a színész kiesése miatt, de dramaturgiai szempontból sincs rá szükség.)

Vörösmarty Mihály: A fátyol titkai  Három régi barát összetalálkozik Budapesten és valami nagy közös célt keresve fogadást tesznek, hogy adott időn belül barátnőt szereznek maguknak. Egy feltétel van: szerelem kizárva. Persze ez nem olyan könnyű, főleg, ha egy öntudatos ifjú hölgy és nem kevésbé rámenős barátnője kihallgatja őket és úgy dönt, hogy azért mindennek van határa... A költő egy kevésbé ismert vígjátéka, ami eredeti formájában elég nehezen emészthető a mai ember számára. A történetet megőrizve rövidítettük, modern környezetbe helyeztük és a nyelvét is a mai szóhasználathoz igazítottuk. 

Charles Dickens: Kis karácsonyi ének  Klasszikus történet egy zsugori, megkeményedett öregúrról, akit a régi és új karácsonyok szellemei alaposan megpuhítanak. Rövidített, diákok számára előadható forma.

Saját darabok, jelenetek

Jázminos lugasban  Csokonai professzort csurgói diákjai megkérik, hogy mesélje el nekik, hogyan hagyott ott csapot-papot. Petőfi szólásmondássá vált versét követve nem csak a költő feledékenysét ismerhetjük meg, hanem bordaljait és Lilla iránt érzett tragikus szerelmét, miközben szegény papot tényleg mindenki otthagyja...

Ágyú és toll  Március 15-i színdarab, amiben Baksay Sándor református püspök, író forradalmi tevékenységét, a harcokban való részvételi szándékának meghiúsulását és helyette a szószék felfedezését járjuk körbe, diákszíndarabként.

Felnőtlen boldogság Anyák napi kis jelenet gyerekeknek. Négy testvér alaposan összeveszik az anyukájukkal és mivel pont betoppan pár tündér egy közös kívánságukat teljesítendő, azt kérik, hogy tűnjenek el a felnőttek a világról. Egy darabig jól is érzik magukat így...

A fogadó  Március 15-e alkalmából írt darab, gimnazista éveim elején jártam, amikor papírra vetettem - kicsit látszik is rajta. Pesten játszódik egy fodagóban a forradalom előestéjén és reggelén, vidékről ide menekül egy üldözött ismerős, bár nem a legjobb helyre, mert az épületben szállt meg egy császári tiszt is a családjával...

Mindenki karácsonya  Karácsonyi jelenet, ahol egy népes család minden tagja lehetőséget kap egy különleges távirányító segítségével arra, hogy megmutassa, hogyan is képzeli el ő a karácsony. A szöveg nincs előre megírva, a jelenetek tartalma van megadva, amit a szereplők töltenek meg párbeszédekkel a keretek között maradva. (Egyelőre egy alig használt rendezői példányt tudtam beszkennelni.)

 

Megfelelő ajándék  Karácsonyi jelenet egy ajándékbolt karácsony előtti napjáról, ahova valahogy két beszélő fenyőfa került, ráadásul érzékeny igazságérzettel és vesébe látással megáldva, így ha már ott vannak, nem csak a vevőket, de a boltost is a helyére rakják, hogy szeressék egymást a gyerekek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabosandor.blog.hu/api/trackback/id/tr101426980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása