Részlet: Ellensúly
2009. október 07. írta: szs.

Részlet: Ellensúly

A könyv főoldala, letöltése

- Alek, szállj ki azonnal! – villant fel előtte La’Jammes kövér feje. Már beszíjazva ültek a páncélautóban, készen arra, hogy Matnai szigetére repüljenek, a KözösAkadémia átadóünnepségére.
- Miért? – kérdezte.
- Mert azt mondtam! – La’Jammes vörös volt a méregtől. – Azonnal gyere!
Választ sem várva megszakította a kapcsolatot, feje széthullott s eltűnt az utastérből.
- Még nem láttam ilyennek – közölte Nina.
- Akkor nézzük meg közelebbről is – kapcsolta ki magát Anrael. – Gyere te is!


La’Jammes irodájában egy bolygó magas fényerejű, tökéletesen élethű hologramja keringett. A nagykövet borzasan, vörös fejjel ült előrehúzott székében s a bolygót bámulta.
- A neve Zoya – bökött a bolygóra. – Egy hónapnyi útra van Tnopjától.
- Még soha nem hallottam róla – közölte Anrael.
- Itt a szigeten senki sem hallott róla – simította hátra a haját La’Jammes. – De hamarosan mindenki meg fogja jegyezni a nevét. Mármint a Földön, nem ebben a kis koszfészekben.
- Miért? Milyen bolygó ez? Élő, ugye? – lépett közelebb Anrael.
- Ez egy közös bolygó – mondta La’Jammes. – A szxinxektől szedtük el, s felosztottuk. Elég ígéretes területek vannak rajta. Két kontinens a szőröseké, kettő a mienk, egyen meg közös bányatelepek vannak.
- Van több közös bolygó is, mi ebben a különös?
- Az… - La’Jammes törődötten felállt s ököllel a hologramba csapott. – Az, hogy ma értesítettek arról, hogy a telepesek egymásnak estek.
- Egymásnak estek? Mármint az emberek és a tnopok?
- Kik estek volna még egymásnak? A szxinxeket az utolsó szálig eltűntettük onnan. Szabályos háború folyik a felszínen és az alsó orbitális pályákon, egész városokat bombáztak le, tízezernyi halott mindkét oldalon.
- Ember – tnop háború? – Anrael érezte, hogy szeme alatt összerándulnak az izmok. – Mikor kezdődött?
- Egy hete.
- Miért csak most értesülünk róla?
- Hírzárlat volt érvényben. Még nekünk sem szivárogtattak ki semmit, egy fajközi bizottság hatáskörébe tették az egész ügyet. A helyi bolygóvédelem egy része beszállt a harcokba, a többi pedig béketeremtéssel próbálkozott, de súlyos veszteségeket szenvedtek. A bizottság erősítést küldött, egy tnop csatahajót.
- Miért pont tnopot? – Anraelben rég elfelejtett érzések kezdtek kavarogni.
- Mert az volt a közelben, honnan szedtek volna szövetségi hajót? Hülye kérdéseket nem kérek! – La’Jammes homlokán kövér izzadságcseppek gyöngyöztek. – A hajó az útiterve szerint egy órája lépett ki a térből s közeledik a bolygó felé, hogy békét teremtsen. Kisebb kisegítő egységek is útban vannak arrafelé, főleg csapatszállítók. A Kuryy is indított néhány szövetségi hajót, de a Kuryy messze van, így az akció fő terhét a tnopok viselik. Addig nem akarták nyilvánosságra hozni a dolgot, amíg nem érnek oda az egységeink.
- A nyilvánosság mit jelent?
- Egyelőre a kormány illetékes szervei. Ha a tnop csatahajó bejelentkezik s felméri a helyzetet, kiadjuk majd az ilyenkor szokásos anyagokat a hírügynökségeknek. Irgalmatlan nagy botrány lesz, úgyhogy külön fel kell majd készítenünk a fegyveres erőket a kezelésére. A többi közös bolygónál máris megerősítettük a bolygóvédelmi erőket, persze valami más indokkal.
Anrael is közelebb lépett a bolygóhoz. Belecsípett pár ikonba, elővillantva a bolygó településeit s ipari körzeteit a képen.
- Min vesztek össze a telepesek? – kérdezte.
- Nem tudjuk – rázta a fejét La’Jammes.
- Melyik fél kezdte, az emberek, vagy a tnopok?
- Nem tudjuk –rázta a fejét La’Jammes.
- Tudunk valami konkrétumot?
- Csak amit már elmondtam. - La’Jammes nagyot nyögve visszaült a székébe. – Tenni sem tudunk semmit. Csak várni, amíg a fiúk lerendezik a dolgot. Utána meg takaríthatjuk el a trágyát: nyilatkozatok, hogy a Szövetségi Állam és Tnopja elhatárolódik az ilyesmitől, kártérítést fizetünk az áldozatoknak, megbüntetjük a felelősöket, levonjuk a tanulságokat, csupa rohadt meló.
- Akkor szerintem ne várakoztassuk meg a KözösAkadémia avatóját – szólalt meg Nina, aki eddig az ajtóban állt némán. – Indulnunk kellene.
La’Jammes flegmán legyintett.
- Menjetek. Csak nem akartam ezt rádión elmondani.
Anrael mégis nehezen szakadt el a szoba közepén lebegő bolygó képétől.

A könyv főoldala, letöltése


 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabosandor.blog.hu/api/trackback/id/tr731435115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása