Pannoni Pathó Pál
2009. október 13. írta: szs.

Pannoni Pathó Pál

(A patopal.blog.hu előszava) 

A Pannoni Pathó Pál letöltése: PDF, RTF

A Pannoni Pathó Pál volt az első olyan MU regény, amit nem az alapító atyák (Fonyódi Tibor és Szélesi Sándor) írtak. Ez persze különösebben nem jelent semmit, de tény. Sajnos az internet viharaiban már elsüllyedt az az SF fórum, amin annak idején Fonyódi uram bejelentette az elkészültét (akkor még inkább SF író volt, és nem a mostani forgatókönyv-guru). Sajnos az a postafiókom is törlődött már, amiben a fent nevezett szerzővel leveleztünk a kisregény kapcsán, pedig ennyi év elteltével már nekem is érdekes lenne végignéznem, hogy mi az, ami tőle származik a történet hátterében, s mi az, ami teljesen saját szülemény. Az biztos, hogy mivel az addig megjelent MU regényekben a Pannon bolygó korabeli Föld Magyarországáról nem sok szó esett, az ottani dolgok egy részét a legilletékesebb elvtárstól kaptam egy heveny ötletroham kíséretében. Így a kissé barnább bőrű, túlnyomó többséget alkotó mádzsárok, a kiszáradt Duna helyén létesült korzó és pár egyéb apróság is innen származik. Mint ahogy a történet vázlata is átment egyfajta szerkesztői jóváhagyáson, tehát ilyen szempontból a Pannoni Pathó Pál nem csak a legelső elkészült "fanfiction" a MU világához, de teljesen hivatalos, autentikus MU kisregény is.

Ennek ellenére az írást elkerülte a megjelenés. Rövid ideig egy hosszabb részlet fent volt egy akkori MU honlapon, nem túl sok visszhangot keltve, illetve mindkét alapító atyától kaptam némi pozitív visszajelzést, megjelenés kilátásba helyezlését (időben némileg elcsúsztatva, mert Fonyódi Tibor más vizekre evezett nem sokkal 2001 után), de a publikáció igen soktényezős dolog.

Lényeg a lényeg, az idő és a MU további fejlődése elment Pathó Pál uram mellett, netes és publikált, "hivatalos" MU írások számos más szerzőtől kijöttek már, és maga a Mysterious Universe is inkább más területeket célzott meg magának, nem azt az "űrmagyaros", kissé szatirikus vonalat, amit a Fonyódi regényektől indulva a kisregényem kinézett magának. Evolúciós zsákutcaként így a merevlemez mélyére került az írás, mígnem egy nagytakarítás közben nemrég belefutottam, és úgy döntöttem, ha csak egy olvasónak szerezne pár kellemes (vagy kellemetlen :P) pillanatot, már több értelme van, mint a számítógépben hibernálva feküdnie. Így került a képbe a netes publikáció, amire Szélesi Sándor, MU jelenlegi főguruja is áldását adta. Így hát rövid részekre osztva, folytatásos regényként újra netvilágot lát Pathó Pál uram utolsó, de annál érdekeket feszítőbb útja, majd az utolsó bejegyzéssel együtt ingyenesen letölthető e-könyv formájában is felkerül az oldalra.

A Pannoni Pathó Pál letöltése: PDF, RTF

A bejegyzés trackback címe:

https://szabosandor.blog.hu/api/trackback/id/tr751448382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása