Kik azok a kortársak?

Olvasgatom ezt a honlapot, hogy megtanuljak kritkát írni.

"Hozzá tenném azt is, hogy a regény nyelve és stílusa kifogástalan, gördülékeny, persze Nemere Istvánnál mindezt már megszokhattuk, de érdemes kiemelni, mert a kortárs alkotások egyre többet bizonytalankodnak ezen a téren." Írja Bárdos Dávid.

"A kötet nyelvezete egészen egyedi. Antal József a kortárs sci-fi irodalom nyelvileg legképzettebb írója. Stílusának erénye a tömörség. Egyszerűen, határozottan, de rendkívül tömören fogalmaz. Nincsenek fölösleges sallangok, de nem is kellenek. " Ezt a csupa talány Veres Miklós írja, részemről egy nagy korsó sör várja tétként, hogy kiderüljön, komolyak voltak-e a szándékai.

De most tényleg, kikből áll az a kortárs íróbagázs, akik közül Nemere a stílusával, Antal pedig a nyelvi képzettségével (?) emelkedik a magasba? Illetve - főleg az utóbbi idézet alapján - gyakorlatilag mindenki más oda sorolható? Nem mondom azt, hogy minden hazai SF-t elolvasok, de volt idő, amikor akár hazugságvizsgálóra kötve is azt mertem volna mondani, hogy nagyjából képben vagyok a hazai felhozatalt illetően, meg hát azóta se vonultam ki az hazai SF-et olvasók halmazából. De ha meg kellene neveznem az írók közül azt, akinek ha nem is kiemelkedő, de kellemes, egyedi, gördülékeny a stílusa, tuti, hogy nem Nemerét mondanám, ha meg a nyelvi képzettséget próbálnám értelmezni, akkor nem Antal kerülne puskavégre. Nem mondom, hogy nem tud a kortárs mezőny szép mélyrepüléseket bemutatni, de azért akadnak jó pillanatok is.

De legyek kivételesen jóindulatú, ártatlanság vélelme meg minden. Mivel a fenti két kritikaíró a hazai kortárs SF egészéről nyilatkozik, sőt, alakulgató trendekre mutat rá ("egyre többet bizonytalankodik e téren"), nyilván ismeri is az egész mezőnyt. Jobb rálátása van, mint az egyszerű olvasónak, ezért is merhet ilyen kijelentéseket tenni. Ha pedig a töredékes ismeret alapján nem áll össze a kép bennem, a hiba  z én készülékemben van.

Ez pedig nyilván csak dezinformáció:

"Amit még fontos tudni, az az erőforrások korlátozottsága, magyarul: katalógusba az a mű kerül, melyet megkap a szeminárium. Margit a ZSP-re nevezett műveket beteszi, ezért ezekről van (lesz) kritika, illetve a galaktikások szoktak még könyvcsomagot küldeni. Amit nem neveznek (Brod, szs), vagy nem nevezhető (500 pld alatti) ahhoz nem fér hozzá a szeminárium."  (Onsai az épp futó aktuális pofozkodófórumon.)

Címkék: blogsf