Cs. Szabó Sándor honlapja

Cseles apostolok (ingyen e-könyv)

2013/10/29. - írta: szs.

CselesApostolokCimlap2b.jpgA szöveg végére helyezett dátum alapján öt éve, hogy lezártam az első szakaszát a Cseles apostolok írásának. Azóta próbálkoztam vele minden számbajöhető helyen, nem jött össze, így úgy döntöttem, a fiókban tartásnál egy fokkal jobb, ha kiteszem az internetre. A MEK-értesítőre még várok, de addig is letölthető több különféle oldalról és formátumban.

Ajánló:

Málkus egy fiatal, árva templomszolga, akinek a szájánál csak az esze nagyobb. Természetes hát, hogy ő is a csapattal tart, ami Jézus elfogására indul a Gecsemáné kertbe. Kis dulakodás is támad a tanítványokkal, ami során Málkus fülét először levágják, utána visszagyógyítják – de ez a fül már soha nem lesz a régi. Nem elég, hogy a sötétben kissé csálén tették vissza, de ráadásul valahányszor Jézusban hívő emberek közelébe kerül, Málkus füle égni és lüktetni kezd. A fiú tökéletes segítőnek tűnik egy fiatal rabbinövendék számára, akit Saulnak hívnak és arra teszi fel az életét, hogy a kivégzett názáreti összes követőjétől megszabadítsa a világot. A közös karrier épp kezdene beindulni, amikor Sault Damaszkuszba küldik és hirtelen minden a feje tetejére áll...

A Cseles apostolok az újszövetségi egyház születésének történetét beszéli el úgy, ahogy Málkus látta. Fiatalosan, lazán, sokszor pimaszul és szemtelenül, mindenre kíváncsian és mindent értelmezve. A főhős közelről látta az apostolokat és azt vette észre, hogy ők is csak emberek. Az pedig Isten csodája, hogy az lett a cseleikből, ami. 

A Cseles apostolok letöltési lehetőségei:

Kindle (prc) formátumban: http://bookfi.org/dl/2229628/e83745
Epub formátumban: http://bookfi.org/dl/2229634/8d0fe1

Magyar Elektronikus Könyvtárból (.pdf)

Data.hu letöltőlinkek (ingyenes, a lassú letöltést kell választani lentebb):

PDF: http://data.hu/get/7046097/Cseles_apostolok.pdf
Kindle: http://data.hu/get/7054509/Cseles_apostolok.prc

 

Rendszeres hírekért, részletekért, Málkus heti példabeszédeiért lehet lájkolni a Cseles apostolokat  Facebookon is!

 

 

Címkék: ekönyv kiadatlan
Szólj hozzá!

Az elveszett olvasó

2012/10/09. - írta: szs.

sonyreader.jpgVagyis én. Kínos vagy sem, de úgy tűnik, a hazai kiadók számára olvasóként elvesztem.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem olvasok. Nagyon is sokat olvasok, nevezhetjük akár függőségnek is, ezt bevállalom és nem is akarok szabadulni tőle. Sőt, büszke is vagyok rá. De ha össze akarnám számolni, hogy hány forintot tápláltam be idén abba a rendszerbe, amit hazai fantasztikus könyvkiadásnak nevezünk, akkor egy nullát kapnánk. Esetleg egy mínusz számot, mert egy kicsit azért kivettem belőle, de ezt majd részletezem később.

Szóval olvasni olvasok, fizetni nem fizetek. Ez nem szép dolog, lelopni a könyveket a netről meg hasonlók. Ez annyira tényleg nem szép dolog, de nem ennyire egyszerű a kép. A Kindle olvasóm már megvan egy ideje és elmúlt az az időszak, amikor az embert elvarázsolja az a tény, hogy gyakorlatilag bármit elér pár kattintással és ugyanolyan kényelmesen olvashatja, mint egy papírkönyvet. Túl egyszerű lenne a netre így-úgy felkerült e-könyvekre fogni azt, hogy gazdaságilag eltűntem a rendszerből, mellesleg nem is lenne igaz, mert újabban ez egyáltalán nem jellemző.

Akkor miért?

Tovább
Szólj hozzá!

Ómagyaroszág lángokban – az eredet

2012/07/10. - írta: szs.

olvaso.jpgMúlt héten fejeztem be a legutóbbi (eladhatatlan) kötetem, az Ómagyarország lángokban epilógusát, ami azt jelenti, hogy az „írom” szakaszból átléptem a „javítom” szakaszba. 910 ezer karakternél áll a számláló, de még utólag be fogok toldani minimum két fejezetet, amikkel több mint valószín felmegy a kézirat az egymilliós lélektani határ fölé, persze ez még nem jelent semmit, csupán egy mennyiségi mutató. A viszonylag nagyobb terjedelem ellenére ez a kötet még leginkább csak a bevezetés feladatát teljesítette, nagyjából vázolta a helyszíneket, a szereplőket és a konfliktus alapjait, a lángolás majd csak ezek után fog kezdődni. Ebben a bejegyzésben azt szeretném kicsit körbejárni, hogy miért is szaladt el ennyire a ló velem, főleg úgy, hogy ma is azon a véleményen vagyok, leginkább a kisregények terjedelme illik hozzám. (Mint pl. a Prón volt, vagy annál egy kicsit több, olyan 200-250 ezer karakter között.)

Az egész ott kezdődött, hogy elolvastam G. R. R. Martin regényfolyamának legújabb részét és mivel megígértem, hogy írok róla valamit az SFmagnak, a puszta olvasás mellett kicsit beleástam magam a szerkezetébe, a regény, a történet működésébe is. Arra jutottam, hogy a dolog számos sebből vérzik, túlírt, túlbonyolított és lehetne sorolni – de a hibák ellenére (vagy azok által?) mégis működik. Én már nem is regényként, hanem egy világként gondolok rá, amibe az olvasás alatt átkerülök és az ottlétet érdekesnek találom, tehát még örülök is neki, hogy ott van az a plusz ötszáz oldal, ami egy szigorúbb szerkesztő / nem olyan sztár író esetén menne a levesbe. A regény felépítése, a közeli E/3-as nézőpont, az érintkező, de mégis önállóan futó történetszálak, a világ kibontásának mélységei, a bevezető-lezáró epizódok mind megragadták a fantáziámat, ráadásul az előző mondatban említett „átkerülök” szó eszembe juttatta, hogy végül is nekem is van egy fiktív világom, ami talán elég nagy és elég mély lehet ahhoz, hogy elbírjon egy ilyen történetfolyamot is. Írni is volt időm és kedvem és már jó pár éve nem kell azzal foglalkoznom, hogy az irományaim piacképesek legyenek – minden együtt volt egy mesterségbeli kísérlethez. Valamikor a tavalyi nyár elején döntöttem el, hogy minimum egy olyan milliós-másfél milliós kézirat erejéig kipróbálom, hogy milyen a Tűz és jég dala receptje szerint írni a saját, illetve azóta már a szerzőtársak által is gazdagított, alakított fikciós helyszínre, Ómagyarország világára.

Tovább
Címkék: igykeszult
Szólj hozzá!

Fantasztikus kéziratok estébe nyúló éjszakája

2011/07/04. - írta: szs.

Ma is tisztán emlékszem arra a pillanatra, amikor az ötlet megszületett. (Legalábbis én ezt tartom a kezdőpontnak.) Valamelyik sfmag.hu szerkesztői ülésen voltunk éppen - a valamelyik könnyen beazonosítható, mert én is ott voltam kivételesen - és J. Viktor valami teljesen oda nem illő gondolatmenetet meglovagolva felvázolta a "kéziratgyorsszervíz" szolgáltatást, ami non-stop működne. "Elromlott a kézirata? Hívjon minket, megjavítjuk", vagy valami ilyesmi szlogennel. Utána visszatértünk a komoly munkára, de azt még valószínűleg az értelmi szerző sem sejtette, hogy ugyanazon a helyen (nem csak ugyanabban az épületben, deciméteres pontossággal ugyanazon a helyen) ül majd bő fél év múlva az sfmag.hu bizottsága, közrefogva azokat a bátor jelentkezőket, akik szóbeli véleményezésre írást küldtek be.

A stábon belül nem volt egyhangú a dolog támogatása, de végül csak akadt pár önkéntes, aki vállalta az előzetes olvasást, agyalást majd megjelenést; szerintem nagyon jó dolog sült ki belőle. Nyilvánvaló volt, hogy nem akarunk egy n+1 tehetséggondozó műhelyt, mert van elég, van mindenféle, időnk viszont nincs rá, de egy ilyen egyszeri (egyedi?) alkalom még belefér. Ami számomra külön érdekes volt, hogy olyan helyzetek keletkeztek, amik amúgy nem igazán - akárhogy is nézzük (engem leszámítva :) ) a hazai fantasztikum magasan jegyzett arcai ültek az egyik oldalon, a másikra pedig gyakorlatilag bárki odatelepedhetett. Ez a "gyakorlatilag bárki" egyáltalán nem dehonesztáló vagy lekicsinylő, mindössze azt akarom vele érzékeltetni, hogy nem volt semmi különösebb szűrő. Mert olyan nyilván sokszor volt már, hogy az sfmag.hu-t képviselő szerkesztők megvitattak kéziratokat valakikkel, akár szóban is, akár hivatásos szerkesztői minőségben is, de azért az nem az első lépcsőfok szokott lenni. Itt meg arra is volt matematikai esély, hogy valaki a totálisan első irományára kapja a hideget-meleget. Hogy most ez jó vagy sem, az lényegtelen - érdekes és egyedi helyzet, és az ilyeneket mindig is szeretem.

Tovább
1 komment

A harcok véget értek

2011/05/03. - írta: szs.

Kihirdették az lfg.hu portál novellapályázatának az eredményét. A pályázatra olyan írásokat vártak, amik egy nukleáris háború vagy egyéb hasonló volumenű katasztrófa utáni világon játszódnak.

A pályázatra a Gyűrűző idő című regényem egyik fejezetét dolgoztam át (rövidítettem, kerekítettem le), ami egy olyan Magyarországot mutat be, ahol az 1956-os forradalomra több atomtámadással tett pontot a Szovjetunió, a 2011-ben élők pedig a lakható szélső országrészeken tengődnek egy ENSZ szervezet segítségével. Ahogy az egész regény, ez a fejezet is a csurgói Csokonai V. Mihály ref. gimnáziumban játszódik, ahol négy évig tanítottam. (A regény minden fejezete már alternatív történelmi valóságban játszódik, miközben a szereplők maradnak, a történet megy tovább.)

A zsűri döntése alapján a novella első lett a pályázatra küldött írások közül, hamarosan az lfg.hu is leközli.

Címkék: gyuruzo ido
3 komment

Babaarcú interjú a Reflapban

2011/04/14. - írta: szs.

Most akadtam rá erre is a neten. A Reformátusok Lapja január 9-i számában jelent meg velem ez az interjú. Egy normálisabb portréképet kell majd szereznem, akkor csak ezt tudtam nekik adni, pedig azóta már nem vagyok annyira babaarcú. :)

A rövid interjúban szó esik a drámapedagógiáról, egy kicsit a sci-fi-ről és a most is alakulóban levő Cseles Apostolokról is, amivel nemsokára foglalkozom még itt a blogon, mert vannak fejlemények.


 

Címkék: interju
2 komment

Egy keresztény sci-fi: Pável kritikája

2010/12/20. - írta: szs.

"Mivan? - kérdezik biztos sokan* a címet látva, majd ismerve az én (félre)gépelési technikámat, azon kezdenek filózni, mit akarhattam ehelyett írni? Nos, keresztény sci-fit! :)

*haha, önirónia, a sok olvasó kifejezés ebben a blogban már-már sci-fi-elem.

Tótawéisták ne gondoljanak holmi bárgyú, zsolozsmás nyammogásra, a hívők pedig szektás baromságokra, amelyeknek minden sora ütközik az ún. történelmi egyházak hittételeivel. A szektásak meg fussanak, amerre látnak: ők úgyanis el lesznek kalapálva  egy Jupiter-hold űrállomásának imatermében..."

Folytatás Pável blogján, kattintásra.

A regény aloldala, ahonnan ingyenesen letölthető több formátumban is.

Címkék: pronkritika
Szólj hozzá!

Prón, a programozott klóntermék - letöltés

2010/12/19. - írta: szs.

A Parakletos kiadó szíves engedélyével szabadon letölthető és terjeszthető a 2003-ban megjelent ottani első regényem. A letöltőlinkek többféle formátumban elérhetőek a könyv aloldaláról, Itt a könyvajánló és a regényről született kritikák is megtalálhatóak.

 

 

 

 

 

 

Közvetlen letöltőlinkek, sallangok nélkül (a letöltés ingyenes, a "lassú" változatot kell választani):

Amazon Kindle-kompatibilis prc

Pdf 

Epub (kísérleti, nem minden olvasón karakterhű)

 

 

Ha tetszett a könyv, a kiadót a termék megrendelésével, a szerzőt az alábbi PayPal (szabadon választott mértékű) utalással támogathatja:

 

5 komment

Pannoni Pathó Pál elemzés

2010/12/09. - írta: szs.

Fülöp Gergely (Ghery) volt olyan kedves, hogy egyik szemináriumi dolgozatát az egyik e-könyvemről kövesse el, szíves engedélyével most közreadom a szöveget.

 

 

Szabó Sándor: Pannoni Pathó Pál

 

Rovásírás, plazmaíj és interplanetáris genealógia

 

 

Szabó Sándor, írói nevén (A. Taylor Crabe) magyar sci-fi író. 1979-ben született Bácsalmáson. Jelenleg egyéni vállalkozóként dolgozik, írással, fordítással és nyelvtanítással foglalkozik, korábban négy évig volt középiskolai tanár. Személyiségében, életfilozófiájában, munkásságában meghatározó a református szellemiség. Fiatal kora ellenére számos művet publikált már, sci-fit és nem sci-fit egyaránt. Nem sci-fi műveit többnyire a keresztyén szépirodalom kategóriába pozícionálja. Alkotóként azért részesíti előnyben a tudományos-fantasztikus irodalmat, mert fantáziáját szabadjára engedheti, nem kötik a hagyományos irodalom zártabb keretei. Számára a science-fiction nem téma, hanem nyelv; a ma emberéről szeretne írni a sci-fi nyelvén.” Így kezdődik az a wikipédia szócikk, ami a következőkben tárgyalt kisregény szerzőjéről szól. Ez a pár sor a maga módján remekül összefoglalja az író munkásságát és később még egy listát is közöl az eddig megjelent műveiről.

 

A lista azonban hiányos. Többek között a Pannoni Pathó Pál is hiányzik róla, ami ugyan hivatalosan nem jelent meg, de az interneten bárki számára hozzáférhető a szerző által teljes értékű e-könyvvé szerkesztve. Ebben a formában a Fonyódi Tibor és Szélesi Sándor által létrehozott Mysterious Universe sorozat félhivatalos tagja, mely eredetileg egy olyan jövőben játszódik, ahol a magyarok leszármazottai a Pannon bolygóról kormányozott Turáni Csillagszövetséggel galaktikus birodalmi tényezőnek számítanak. A PPP különlegessége, hogy nem ezen a vonalon halad és látogatást teszünk az eredeti Földre, ami gyakorlatilag csak a nevében azonos azzal, amin mi is élünk.

Tovább
Címkék: recenzio
Szólj hozzá!

Dacváros

2010/10/25. - írta: szs.

Dacváros - tudományos-fantasztikus kisregény

Eredetileg megjelent: Csillagárnyék antológia, Cherubion, 2005

Fülszöveg:

Az Űrforgalmi Csúcsminisztérium kénytelen hathatós intézkedéseket hozni az egyre gyakoribbá váló kalóztámadások ellen. A kalózok váratlanul tűnnek fel a mélyűrből, rajtaütnek a-védtelen kereskedőhajókon, hogy aztán nyomtalanul'eltűnjenek. Mindig biztosra mennek, s ez megerősíti az illetékesek gyanúját, hogy van egy beépített emberük, aki informálja őket.
A Flotta a fürge, ámde jelentős fegyverzettel ellátott Gedeon rombolót azzal a megbízatással küldi útjára, hogy szabadon cirkáljon a veszélyeztetett szektorban,, s senkinek ne adjon információt tervezett útvonalairól. így történhet, hogy sikerül rajtaütniük az egyik kalózon, s a sérült hajót követve eljutnak a kalózok titkos bázisára, a Dacvárosba. Ám a meglepetések még csak ekkor kezdődnek...

Letöltés:  MS Doc formátum      PDF       MobiPocket (pcr, Kindle)    Epub (köszönet érte eNeL-nek!)

(Nem kell sms-t küldeni, a "Nem élek vele" gomb után indulhat a letöltés.)

 

Címkék: ekönyv
Szólj hozzá!

Magyar SF-történeti rárepülések 1.

2010/03/29. - írta: szs.

Bár blogos tevékenységem méltán híres arról, hogy elindított majd behalt sorozatok melegágya, most egy újjal próbálkoznék. Nem tudom, mennyire lesz rendeszeres, meg hány részes lesz (lehet, hogy egy :) ), de olyan forrásokat vennék górcső alá, amiket fel lehetne használni akkor, ha valaki meg akarná írni a magyar SF történetét. (Igen, tudom hogy nemrégiben megírták, majd az is sorra kerül... ). A lista persze nem lesz teljes, csak azok a dolgok, amik korlátozott látókörömbe sodródtak, és természetesen abszolúte szubjektív lesz a cuccos. Valószínű a sorozatba apportálok majd olyan részeket is, amik nem forrásokkal, hanem témákkal foglalkoznak, vagyis miket vennék be a nagy műbe, ha esetleg megírnám. (Nem fogom, de agyalni ingyen van.)

Mai első vendégünk "Az idő híDján" c. antológia, ami Németh Attila Möbius Science Fiction sorozatában jelent meg S. Sárdi Margit szerkesztésében; "A mai magyar SF tükre" alcímet viseli.

Tovább
Címkék: blogsf sftortenet
7 komment

Korrekt anyag, ha szintetikus is

2010/02/26. - írta: szs.

szintetikus alomCsepregi Tamás: Szintetikus álom Tuan kiadó, 2009 263 oldal Itt megrendelhető. Mit beszéljek mellé, ez egy korrekt módon megírt könyv. Se több, se kevesebb, és ez nem csak a felhozatalhoz képest jó dolog, de önmagában is. Nyilván nem fogja minden új SF kiadvány megváltani, vagy akár csak megrengetni a világot, de ha azt a – nem is olyan könnyű – minimumot hozza, hogy amit vállal, azt teljesíti, akkor én már elégedett vagyok. Csepregi Tamás novelláskötet-regénye pedig ilyen. A CP (cyberpunk, kiberpunk, és egyéb névváltozatai) nem foglal el túlzottan jelentős helyet az életemben, olvasottságom is elég kicsi a téren. Az egyik első ilyesmi egy „Kibermacák” (vagy hasonló) című írás volt egy Cherubion antológiában, hát, inkább lépjünk tovább... Szintén ebben a sorozatban találkoztam még Richard Hell egy regényével és novellájával (Ars Una, Álmod is tudom), ezek már jóval komolyabb művek voltak, a szerző mégis hamar kiesett a kiadó csapatából és azóta egész más területen fut be karriert. Meg persze próbálkoztam Gibsonnal is, most is ott figyel a polcomon a Szukits -féle féltégla, de bevallom férfiasan, már kétszer kiesett a kezemből. Harmadszorra viszont menni fog, ígérem. Ja, és volt Hiperballada is, állítólag az is CP pozitív.
Tovább
Címkék: recenzio
Szólj hozzá!

Telefonokról

2010/02/10. - írta: szs.

Eddig négy telefonom volt életemben. Mármint mobil, azt az egy, rövid vezetékes eltévelyedést nem számolom ide. Első három mobilom esetén igaz volt, hogy mindegyik jóval többet tudott az előzőnél, bár ez valahol a készülékek fejlődésének is a következménye. (Apropó, egyik nap a begyújtós, 1995-ös újságban láttam egy reklámot, féltégla Nokia akármi, laza 65 000 akkori forintért, most 49 900 ft árengedménnyel. A 65 000 már az árengedményes ár, tehát nem abból jön le. Na ez ütött.)

Szóval a mobiljaim.

Az elsőt nem én akartam. Talán 1999-ben kaptam, egy előfizetéses Nokia 3210-es volt, szép szürke és antenna nélküli, ez akkor inkább kivétel volt, mint szabály. De biztos 1998 után volt, mert emlékszem, a teológus gólyatáborban volt egy druszám, aki már akkor mobillal feszített és az nagy szó volt, talán más nem is nagyon rendelkezett ilyesmivel. És valahogy éltünk úgy is, ma már elképzelni sem tudom, hogyan. Tehát 99 lesz az, mert 2000-ben mentem Írországba és oda nem vittem magammal, tudatosan. Ergo már kellett hogy legyen.

Tovább
Címkék: blogmagán
1 komment

Felkavarni az állóvizet

2010/02/09. - írta: szs.

A fenti címmel került ma ki egy általam készített interjú az sfportalra. A legutóbbi interjúmat az rpg.hu hozta le, szóval nem vagyok a legfalkább falkatag, de hát ez van. Jun apró segítségével most először próbálkoztam a portál cikkfeltöltő-rendszerével, a jelek szerint sikeresen, úgyhogy meg lehet ezt oldani, a szóbeszéddel ellentétben. Vagy csak az ellenőrzés volt túlságosan hanyag, nem tudom. :)

Címkék: blogsf
2 komment

Kis karácsonyi élet

2009/12/26. - írta: szs.

Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek az e-mailen, sms-en vagy egyéb tömeglevelezési forrásokon küldött karácsonyi üdvözleteket, egyúttal viszont is kívánom. Nem írtam vissza mindenkinek, aki írt, sőt, ha hirtelen belegondolok, alig írtam vissza valakinek, egyrészt ezt pótolom most az előbbi mondattal, másrészt megosztok egy régebbi élményt arról, hogy mi lehet ennek a, nyilvánvalóan kissé furkónak ható nem-visszaírásnak a gyökere.

Még megboldogult egyetemista koromban történt, hogy a januári vizsgaidőszakban ültünk páran a teológia géptermében (aminek az akkori gépparkja olyan volt, hogy egyszerre akár több keresztyén erényt is lehetett gyakorolni a segítségükkel, főleg a hátsó, gyanúsan x486-os teljesítményt produkáló sorral). Gépelgetünk, gépelgetünk, egyszer csak bejön valaki és mivel rendes volt, mindenkinek odaköszönt. Eggyel kevesebb választ kapott, ugyanis egy hátul ülő alsóbbéves köszönés helyett hirtelen előkapott egy papírfecnit a zsebéből és buzgón tanulmányozni kezdte. Eltelt egy kis idő, mire bólintott, majd szélesen mosolyogva ő is visszaköszönt.

Tovább
Címkék: blogmagán
Szólj hozzá!

Szilveszteri szentfazék

2009/12/22. - írta: szs.

A Szilveszteri szentfazék című kisregényem a Parakletos kiadónál megjelent Tábori szentfazék "folytatása", bár a "folytatás" több sebből is vérzik. Egyrészt - akárcsak az előző kötet - ez is teljesen önálló mű, nem szükséges hozzá semmilyen előismeret, ráadásul az a szilveszter (és a megelőző időszak), amiről szól, a Tábori szentfazékban megénekelt ifjúsági tábor nyara előtt történik. Olyan szempontból azonban mégis folytatás, hogy ha nincs a Tábori szentfazék, és annak - anyagi téren annyira nem jelentkező - sikere, akkor ezt a kisregényt sem írom meg.

A Szilveszteri szentfazék letöltése .pdf formában.

(A letöltés ingyenes, a szolgáltató próbál előfizetőket szerezni azokkal az sms-es lehetőségekkel, nem kell őket elfogadni és indul a letöltés.)

Alternatív letöltési lehetőség .pdf formában. 


Az első Szentfazék-könyv leadása után már szóba került a folytatása, mert úgy tűnt, van igény a mai keresztyén - gyülekezeti élet ilyesféle ábrázolására, a vallásoskodó - komolykodó sallangok nélkül, némi humorral, de a lényegnél maradva.

Tovább Szólj hozzá!

Gyűrűző idő

2009/12/21. - írta: szs.

Karácsony alkalmából egy régi-új, eddig sehol meg nem jelent regényt töltöttem fel a blogra. A Gyűrűző idő regény leginkább az alternatív történelmi művek közé sorolható be, egyelőre .pdf formátumban ajánlom letöltésre, de ha valaki .rtf vagy egyéb, szövegszerkesztővel átszabható formátumban szeretné, jelezze és megoldjuk. 

A .pdf formátum letölthető innen. 

(A letöltés ingyenes, a szolgáltató próbál előfizetőket szerezni azokkal az sms-es lehetőségekkel, nem kell őket elfogadni és indul a letöltés.)

Hamarosan összerakom a könyv többi e-könyvhöz hasonló aloldalát, addig kedvcsinálónak álljon itt az e-kiadás előszava és a tartalomjegyzék, külön kattintás után pedg néhány részlet egy kiadói véleményezésből, Hanna szíves jóváhagyásával.

Tovább
Címkék: ekönyv
2 komment

Bárka a Tengeren

2009/12/13. - írta: szs.

Múlt pénteken eljutottunk színházba is, már elég rég nem sikerült. Nem mintha olyan nagyon nehéz lenne összehozni, csak mégis, de most összejött. Egy kedves, régi ismerősünk ajánlotta a Tengeren c. darabot a Bárka színházban, azt mondta, biztos tetszene nekünk. Utólag kiderült, hogy közönségszervezőként dolgozik az intézményben :), de ennek ellenére tényleg igaza volt, mert nagyon bejött a darab mindkettőnknek.

A történet alapja a klasszikus "eladom a lelkemet az ördögnek" sztori, de a banális alapötletből nagyon szépen és egyedien építkezik a szerző, valahogy minden a helyén van úgy, hogy olyan egetrengető fordulatok nincsenek is benne. Sőt, akad pár olyan történetszervezéis villantás, hogy le a kalappal előtte (szinte az első jelenettől végigvonul a darabon az, hogy az egyik szereplő nem találja a szemüvegét, ez szépen be is épül az ember tudatába, hogy könnyen előkapható, szinte mindig működő komikus fűszer különféle helyzetekben, aztán a legvégén az egész történet fordulópontjának kulcseleme lesz ez az elveszett - és megtaláltatott - szemüveg. Ügyes, ügyes.)

Tovább
Szólj hozzá!

Csak gyorsan leírom, míg friss az élmény

2009/12/12. - írta: szs.

Szóval, miután Duracell-hajtású lokális botránycelebbé avanzsáltam a Solaria fórumon, elkezdtek hivatalos részről is csorogni az információk, sőt, tegnap felhívott Képes Gábor is, a sfszakosztály titkára, aki - azt hiszem - a jelentkezésemet is leadta. Ő is megerősítette, hogy formai hiba történt, egész pontosan az, hogy a jelentkezésemhez nem volt ajánlás csatolva, sem egy, sem kettő, pedig - más forrásból is tudom - ezek az ajánlások elkészültek. (Ezúton is köszönöm őket.) Csak valahol útközben elkeveredtek, leszakadtak térváltás közben, vagy ilyesmi :), a felvételi eljárást intéző pedig így automatice dobta abba a kosárba, ahol ezen formalevelet osztogatják. Az a szavazásos szöveg meg - ezek szerint - téves kommunikáció.

Tovább
Címkék: blogsf
4 komment

Brin novella sok tartállyal

2009/12/08. - írta: szs.

Lassan kikerül a maradék része is a Brin novellának, amit a FicitonKult kezdett el közölni, s amit - némi (nem is némi) sürgetés hatására sikerült végül lefordítanom. Bár nem tartozom a hazai SF-ért önzetlenül tevő felkent apostolok közé, sőt, de ennek ellenére egyből igent mondtam, amikor megkerestek azzal, hogy fordítanék-e nekik, az az egy feltételem volt, hogy _rövid_ legyen. A FictionKult amúgy futtat pár figyelemre méltó projektet, bár inkább csak az irodalmi részre figyelek, de Kis testvér fordítás meg most a Brin novellák közlése azért nem rossz kezdeményezés.

Szóval elvállaltam egy rövid novellát, erre kaptam egy 40 000 karaktereset, ami végül is olvasni tényleg nem sok, de azért nem is az a flashfiction, mint amit a szép emlékű 3000 képviselt. (Amivel kapcsolatban, az évad számát nézve, remélem, hogy nem lesznek az elsőkből utolsók...)

Tovább
Címkék: blogsf
1 komment

Véres ostrom Nagykőrösön

2009/12/05. - írta: szs.

Múlt szombaton kicsit mozgalmasabb napon volt a mainál - ma sikerült megközelítenem egy csecsemő alvásadagját, ami nem is rossz érzés. A régi blogon már említett utazássorozat részeként Nagykőrösre voltam hivatalos, hogy másfél órában mutassam be a levelező tagozaton tanuló hitoktatóknak a dramatikus hittant. Általában a Parakletos kiadó szervezi nekem ezeket az utakat a József köpönyegében apropóján (kb. megfelel egy író-olvasó találkozónak, vagy inkább könyvbemutatónak, bár újabban egyre többször dolgozhatom olyanokkal, akik ismerik a könyvet), de ez most más úton alakult ki, az RPI-s munkacsoporton keresztül. Bár érdekes volt, hogy pont egyidőben tartott a kiadó is könyvvásárt a nagykőrösi főiskola épületében, egy rövid beköszönés erejéig találkoztam is velük. Meg ha már ott voltam, vettem két Tábori szentfazekat (leárazták rendesen, ha valakit érdekel :) ), meg egy Prónt, szeretem, ha van nálam otthon pár példány a könyveimből. (Legalább fogynak.)

Tovább 3 komment