Az időhiány a legnagyobb gond
2009. október 04. írta: szs.

Az időhiány a legnagyobb gond

CSÁK TAMÁS (NORRIS), AZ AVANA EGYESÜLET ELNÖKE A HUNGAROCONRÓL, A NEHÉZSÉGEKRŐL ÉS A NAGY TERVEKRŐL


Fantasya.hu: Az utóbbi időben mintha eltűnt volna az Avana a nagyobb, a netes közönség elől. A honlap helyett is a scifi.hu nyitólapja jött csak be sokáig. Mi történt?



Avana: Röviden és egyszerűen: ember- és időhiány. Ebből igazán az időhiány a legnagyobb gond. Aki számítógép mögött ül, az bizony kevés szabadidővel rendelkezik, akinek meg van egy kis ráérő ideje, annak még nincs gépe. A napi megélhetés elég sok időt elrabol tagjainktól, kevés idő jut a "bolondériákra". Az utóbbi hónapok során sokat törte a vezetőség a fejét egy stabil és tartós megoldáson. Reményeink szerint, napokon belül egy jól működő, kellemes kivitelű és rendezett honlap fogadja majd a közönséget, amely napra kész információkkal és zökkenőmentes működéssel áll az érdeklődők rendelkezésére.


Fantasya.hu: 2003-ban nem egyedül, hanem az Átjáró magazinnal együtt rendeztétek meg a Hungarocont, sőt, mintha inkább ők lettek volna a főszervezők. A rendezvényről - szokás szerint - lehetett olvasni mind pozitív, mind negatív véleményeket. Mik az Avana tapasztalatai az együttműködésről? Lesz folytatása?



Avana: Még 2002 nyarán keresett meg minket a csehországi Eurocon tapasztalatain fellelkesült Szélesi Sándor, hogy az eddigi megszokott, igen bensőséges, családias Hungarocon helyett egy kicsit nagyobb, több témát is átfogóbb rendezvényt kellene szervezni, mintegy majdani Eurocon bemelegítőjeként. A rendezvényt közösen hozta létre az Avana és az Átjáró magazin csapata, nem volt egyik sem főszervező. Nagy reményekkel várta mindenki. A lebonyolítás után elég vegyes volt a fogadtatás és a rendezők hangulata. Volt, ami nagyon jó volt és bizony volt, ami nagyon rosszul sikerült. Az egyik tapasztalat az, hogy Salgótarján a mai viszonyok között messze van a fővárostól, sokan emiatt nem jöttek el a rendezvényre. Ehhez, úgy látszik, kevés volt David Prowse és Ian Watson is. A másik, hogy két különálló gárda (itt a Hungarocon rendszeres rendezőire és az Átjáró magazin stábjára gondolok) közötti kommunikáció nem mindig volt gördülékeny, ami bizony elengedhetetlen lett volna. Ezzel kapcsolatban van mit tanulnunk. Az Avana folytatja az eddigi megszokott „kisebb” Hungarocon rendezését, amit bizony sok visszatérő vendégünk hiányolt a tavalyi találkozón. Arra jutottunk a végén, hogy itt Salgótarjánban egy kicsit „szakmaibb” találkozót szervezünk minden nyáron, és Budapesten Szélesi Sándorék az Átjáró napokkal szélesebb körű rajongótábornak rendeznek találkozókat. Ezzel nem adtuk fel az Eurocon megrendezésének tervét, csak már tudjuk, hogy hol kell még okosodni a témában.



Fantasya.hu: Leginkább a pályázatok (Zsoldos Péter díj, Preyer Hugo novellapályázat) jutnak még az ember eszébe az Avana tevékenységei közül. Mivel foglalkozik még a szervezet?


Avana: A pályázatokon kívül legnagyobb hangsúly a Hungarocon szervezése körül forog, de az egyik sarkalatos pontja még az amatőr alkotók keresése, buzdítása, támogatása. Szervesen kívánnánk könyvek, antológiák, kiállítások létrejöttében bábáskodni. A legnagyobb problémánk e téren a pénzhiány. Sajnos napjainkban akármilyen művészi tevékenységhez is bizony három dolog kell és az is háromszorosan: pénz.


Fantasya.hu: Hány taggal és milyen vezetőséggel rendelkeztek?



Avana: A tagság létszáma elég változó. Volt hogy csak 24 tagot számlált az Egyesület, de volt már 107 Avana „lakó” is. Vannak új belépők és, sajnos lemorzsolódásaink is. Jelenleg 47-en vagyunk. A mindenkori vezetőség három fő: egy elnök, egy elnökhelyettes és egy titkár.


Fantasya.hu: Hogy látjátok, milyen helyet és szerepet foglal el az Avana a hazai sci-fi életben?



Avana: Ez egy fogós kérdés! Az igazság az, hogy nem igazán foglalkoztunk a hely és szerep-meghatározással. Mivel itt az Egyesületben túlnyomórészt a scifi irodalmi részével foglalkozunk, így a kezdő írók felkarolása miatt alapítottuk a szervezetet. Legfőbb tevékenységünk a Hungarocon szervezése, lebonyolítása és az amatőr alkotók segítése. Az évek alatt kapcsolódtak hozzánk emberek, akik tudásuk és munkájuk révén képesek voltak rá, hogy a két alaptevékenységünkön túl egyéb dologgal is foglalkozhassunk. Ekkor jelent meg előbb az elektronikus hírlevelünk, amit később papír formában is napvilágot látott, majd az interneten a honlapunk is. Ezen plusz feladatok zökkenőmentes lebonyolításához emberek kellenek, akik nap, mint nap áldoznak erre a feladatra a szabadidejükből. Volt olyan időszak, amikor a sci-fi élet központjának számíthattuk magunkat és van olyan – mint épp most is – amikor a sokat hangoztatott idő és emberhiány miatt egyes, időközben felvállalt feladatainkat nem vagyunk képesek maradéktalanul ellátni.



Fantasya.hu: Az alapításkor megfogalmazott célkitűzések milyen mértékben valósultak meg az elmúlt évek során? Miben lenne még jó fejlődni?


Avana: Van egy jó pár dolog, ami szépen sikerült az elmúlt több mint hat év alatt. Sikerült folyamatossá tenni a Hungarocon megrendezését, ami a ’90-es évek közepén már-már megkérdőjelezett volt. A Preyer Hugo amatőr novellaíró pályázattal próbálunk az új, kezdő és az asztalfiók számára író alkotóknak arra, hogy szélesebb körben megismerhessék őket. A Zsoldos Péter díjjal egy kis inspirációt adni az íróknak jelesebb, mélyebb, elgondolkodtatóbb művek készítésére. A fejlődésnek mindezek hatékonyabb, zökkenőmentesebb lebonyolításának terén kell még megnyilvánulnia, valamint, hogy ügyesen el tudjuk „adni az” Egyesület céljait, egyre több szponzor, támogató felkutatása lenne jó és szorosabb kapcsolat minden sci-fi rajongóval, művelővel az egész ország területén.



Fantasya.hu: Mintha csökkent volna a Zsoldos Péter díj súlya az utóbbi években, már nincs körülötte akkora „felhajtás”, reflexió. Az Avana hogy látja ezt, betölti a díj azt a szerepet, amit kellene? Az, hogy 2003-ban, regény kategóriában nem adták ki, jelez valamiféle paradigmaváltást?



Avana: Nem, nincs paradigmaváltás, egyszerűen úgy ítélte meg a zsűri, hogy 2002 április és 2003 áprilisa között nem jelent meg olyan hazai sci-fi regény, aminek teljes szívvel odaadhatta volna a díjat. Ez nem azt jelenti, hogy csak rossz művek jelentek meg! A könyvek szórakoztatóak voltak, jól olvashatók, de „csak” szórakoztatóak. Az akció sci-fi nagyon aratott múlt évben. A felhajtás csökkenésének az oka lehet, hogy elmúlt a csoda három napja, valamint egyre kevesebb hazai regény lát napvilágot. Egy kicsit az is a csendesség mellett szól, hogy nem volt a honlapunk üzemben és nem volt akkora negatív visszhangja a legutóbbi díjazásnak, mint az azelőtti években. Nem volt olyan díjazott regény, ami valamilyen mértékben ne okozott volna számos emberben nemtetszést. Ami a szerepet illeti, személyem szerint a díj maradéktalanul betölti azt. A regények terén egy kis csökkenés tapasztalható, de a novellák esetében elég sok visszajelzést kapunk. Számos novellát jelöltek - már fél évvel a jelölés határideje előtt is – a Zsoldos Péter díjra.



Fantasya.hu: Milyen az Avana kapcsolatrendszere, kikkel működtök együtt valamilyen szinten itthon, illetve van valamiféle külföldi kapcsolat?



Avana: Jelenleg sajnos elég lanyha a kapcsolatrendszerünk. Az elmúlt egy évben nagyon leálltak a dolgaink. Számos tagunknak megsűrűsödtek a családi és a munkahelyi problémái. Mivel ebben az Egyesületben mindenki szerelemből tesz bármit is, ez bizony időnként hullámzáshoz, ingadozó teljesítményhez vezet. Legnagyobb problémánk, hogy a kiesett emberek helyére nem sikerül új, fiatalos lendülettel telített tagokat szereznünk. Nagyon remélem, hogy ez csak átmeneti állapot és későbbiekben ez a probléma megszűnik.


Fantasya.hu: A pályázatokon (Preyer Hugo) kívül van még valamiféle szervezett módja a tehetségek kutatásának, gondozásának?



Avana: Az Egyesület minden évben megjelentet egy antológiát, amelyben helyet biztosítunk minden kezdő és nem kezdő alkotónak. A legutóbbi a pécsi szerkesztésű Új Galaxis 3. száma volt. Ezt teljes egészében az Egyesület pénzelte az adó 1%-ból felajánlott összegből. Külön köszönet jár mindenkinek aki ebben segített! Amennyire lehet, próbáljuk összehozni az alkotókat a kiadókkal. Legújabb, még kidolgozás alatt álló tervünk, hogy anyagilag támogatnánk könyvek megjelenését. Természetesen erre még egy megfelelő pénzalapot is össze kell hoznunk.



Fantasya.hu: Többek szerint különféle táborokra oszlanak a hazai sci-fi művelői. Az Avana hogyan viszonyul ezekhez a „törésvonalakhoz”, áthidal vagy besorol valahová?



Avana: Nem szeretnénk besorolni sehová, inkább áthidalni. Korra, nemre, felekezetre való tekintet nélkül szeretnénk a tehetséges alkotók megnyilvánulását segíteni és a hazai közvélemény tudományos-fantasztikus irodalom megítélésén változtatni. Információcsatornaként, lehetőségteremtő és segítő szervezetként kívánunk ténykedni hazánkban.


Fantasya.hu: Mik az Avana tervei a jövőre vonatkozóan, merre tovább?



Avana: Az eddigi eredményeink megtartása, bővítése, jobb finanszírozása. Tagságunk számára egyre több különleges ajándék, szolgáltatás. Tervek között van egy Eurocon, majd egy Worldcon megrendezése. Szoros kapcsolat kiépítése más országok sci-fi szervezeteivel, kölcsönös információcsere. Hazai alkotó külföldi megjelentetése, külföldi írások mind gyakoribb itthoni megjelentetése. Egy művészeti központ létrehozása, könyvtárral, előadótermekkel, külön helyiségek minden klub számára, videó, dvd vetítések, filmkészítés, íróiskola, kiállítóterem, képzőművészeti oktatás. Ez elég szárnyaló és talán már légvárépítő álmodozás, de mit lehet tudni, mit hoz a holnap? Merjünk nagyot álmodni!


2004.05.10

(www.fantasya.hu)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabosandor.blog.hu/api/trackback/id/tr231426301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása