Tessék, lehet megcsinálni!
2009. október 07. írta: szs.

Tessék, lehet megcsinálni!


Zalatnai Zámor az idén debütáló Nova SF – díjról, a könyvek népszerűségéről
és az eddigi díjak teljesítményéről


Fantasya.hu: Pár héttel ezelőtt jelent meg egy új SF díj kiírása, azóta egy egyszerű,
de minden lényeges információt tartalmazó honlap is indult. Miért érezted, éreztétek szükségét egy új díjnak, s miben más, mint az eddigiek?

Zalatnai Zámor: Tavaly nyáron, a Zsoldos Péter Díj átadása után volt egy meglehetősen meddő és értelmetlen vitám Pusztay Istvánnal, amelyben megpróbáltam rávilágítani arra, hogy talán az azévi díjazottak nem feltétlenül voltak méltók Zsoldos Péterhez. Addig beszélgettünk erről, amíg azt nem mondtam, hogy egy zsűri által odaítélt díj mellett egy olyan díjnak is jelen kellene lennie a magyar sci-fi életben, amely a közönség által legjobbnak tartott regényt díjazza. Azt a választ kaptam, hogy tessék, lehet megcsinálni. Én meg azt mondtam, hogy rendben, megcsinálom.
Úgy gondolom, hogy a magyar sci-fi élet „elbír” két díjat, és az eddigi visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy az olvasók is hasonlóan gondolkodnak. Hogy miben más, mint az eddigiek? Majd kiderül... Szeretném hosszú távon csinálni a dolgot, szeretném ha ez a díj tényleg maradandó lenne. Természetesen ehhez időre és tapasztalatra van szükség.

Fantasya.hu: Milyen háttere van a díjnak, ki vagy kik állnak mögötte?

Zalatnai Zámor: A díjat alapvetően a Szegedi Fantasztikus Tábor és a Szegedi    Nova Klub szervezi, ám ez nem jelenti azt, hogy ezt egy kicsi, belterjes díjnak képzeljük el. Nem arról van szó, hogy csak a táborlakók vagy a klubtagok szavazhatnak, ez csak azt jelenti, hogy ez a két szervezet írja ki a díjat, gondoskodik arról és megszervezi az átadást.

Fantasya.hu: Mit gondolsz, milyen szereppel kellene rendelkezniük a díjaknak a hazai SF életben?

Zalatnai Zámor: Úgy gondolom, hogy a hazai sci-fi díjaknak egyfajta     iránymutatóként kellene szerepelniük. Fontos, hogy legyen egy megbízható, hozzáértő zsűri által odaítélt "szakmai" díj, amely tényleg az újító, eredeti munkákat díjazza és, hogy legyen
mellette egy olyan is, amely a közönség által legjobbnak tartott könyvet mutatja meg. Ian Watson mondta egyszer, hogy Magyarországon csak űroperákat vesznek meg, ezek a       legnépszerűbbek. Igazán kíváncsi lennék, ezt honnan szedte, de mindesetre úgy érzem, hogy most és aztán évről évre az olvasók ezt megerősíthetik vagy megcáfolják.

Fantasya.hu: Betöltik ezt a szerepet?

Zalatnai Zámor: Őszintén szólva, nem tudom. Ugye a Nova-díj esetében az idei az első kiírás, még egyelőre korai arról beszélni, hogy betölti-e a szerepét vagy sem. A Zsoldos Péter Díjnál pedig látom az eddigi rossz gyakorlatból való menekülés igyekezetét, és ez nagyon fontos. Úgy gondolom, hogy egy pár év múlva már mindkét díj helyzete megszilárdul, és akkor már talán be tudják tölteni szerepüket. Tegyük hozzá, hogy ehhez elengedhetetlen a jó könyvek megléte.

Fantasya.hu: Mitől lesz súlya, hitele egy díjnak, s mit tesztek azért, hogy egy ilyen
újonnan indított díjnak legyen?

  Zalatnai Zámor: Fontos a díj megbízhatósága. A szervezőknek meg kell tenniük    mindent a csalások minimalizálása (teljesen megszüntetni lehetetlen) érdekében. Mi is ezen dolgozunk.

Fantasya.hu: Milyenek a díj technikai részei - hogyan zajlik a kiírás, a díj
odaítélése, átadása, esetleges utóélete?

Zalatnai Zámor: Idén meglehetősen egyszerűen zajlik a dolog, ugyanis a díj       honlapján található e-mail címen lehet szavazni. Ez természetesen jövőre változni fog, megpróbáljuk a postai út felé terelni a dolgot, de szeretnénk meghagyni az e-mailes szavazás lehetőségét is. A kiírás minden évben július elején fog történni és egy hónapon keresztül lehet szavazni az előző év július elseje és a folyó év június harmincadika között megjelent regényekre. Idén csak regényekre, és fontos, hogy regénynek azt tekintjük, amit annak hívnak. Mivel minden évben jócskán jelennek meg kisregények is, ezért nagy valószínűséggel jövőre ilyen kategória is lesz. Novella kategória viszont nincs és nem is lesz.

Fantasya.hu: Mit kap a díjazott, s ezt hol és hogyan?

Zalatnai Zámor: A díjazott egy szép emlékplakettet kap, pénzdíjat nálunk nem lehet kapni. Úgy gondolom nem szükséges pénzt adni, elég az a tudat, hogy a sci-fi olvasók többsége a díjazott könyvet tartja a legjobbnak. A díjat a Szegedi Fantasztikus Táborban adjuk át, a nyertest pedig időben értesíteni fogjuk. Ha a nyertes nem tudja személyesen átvenni a díjat, akkor felvesszük vele a kapcsolatot, és megoldást keresünk a díj átadására.

Fantasya.hu: Mit tesztek a manipulációs lehetőségek ellen?

Zalatnai Zámor: Megpróbáljuk kiszűrni a kamu e-maileket, ám hála Istennek, eddig erre nem volt szükség. Remélem ez így is marad.

Fantasya.hu: Mennyire megfogható dolog a „népszerűség”, s ha ezt akarjátok díjazni, lehet-e a mostaninál objektívabb mérési módszereket alkalmazni, teszem azt
eladási statisztikákat?

 Zalatnai Zámor: Ha teljesen objektívak akarunk lenni, akkor nem kellene ez az       egész szavazósdi, csak a kiadóktól, terjesztőktől bekérni az eladási mutatókat és a legjobb eredményt előre regényt díjazni. Nem ez a célunk. Gondolom Te is vettél már meg olyan könyvet, amire azt hitted, hogy jó lesz, aztán kiderült, hogy kidobott pénz volt, amit kiadtál érte. És lehet, hogy nem csak Te jártál így ezzel a könyvvel, hanem rajtad kívül még ötszáz másik olvasó is. Az eladási mutatók így jók lettek, de, hogy a regény jó és ennek következtében népszerű lenne, azt kötve hiszem. Ezért van szükség a szavazásra.

Fantasya.hu: Szerintetek mennyire az író teljesítménye a közönségsiker, s mennyire a kiadó marketingstratégiájáé vagy a rajongótábor szervezettségéé?

 Zalatnai Zámor: Nem hinném, hogy Magyarországon beszélhetnénk tudatos
marketingstratégiáról a sci-fi könyvek esetében. Túl kicsi a piac, túl alacsonyak a példányszámok, és általában a könyv kiadása is veszteséges, így pénz már nemigen jut a reklámra. Szerencsére az utóbbi időben egyre több ellenpélda akad, de még mindig nem ez az általános. Alapvetően a regény minőségét díjazzák az olvasók, ha jó a könyv, tetszett az
olvasónak, akkor rá fog szavazni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez valami korszakalkotó regény lenne. Elvégre egy szerzői filmet megnéz itthon ötezer ember, egy nagy hollywoodi kasszasikert pedig százezer. A különbség a kettő között nem csak a nézőszámban nyilvánul meg, ezt mindenki tudja jól.

Fantasya.hu: Nem került túl későn kiírásra a díj? El fog érni akkora kört, hogy elég
szavazat bejöjjön a hitelességhez? Hol és hogyan hirdettétek, hirdetitek?

Zalatnai Zámor: Minden évben a tábort megelőző egy hónapban lesz a szavazás. Jövőre egy kicsit előbb elkezdjük hirdetni a díjat, és természetesen szeretnénk a nyomtatott sajtóban is propagálni a Nova-díjat. Idén csak az interneten hirdettük meg a díjat.

Fantasya.hu: Mennyi szavazatra számítotok? Mekkorára tippeled a SF-vel valamilyen szinten foglalkozó internetes tábor létszámát?

Zalatnai Zámor: A díj kiírásakor kijelöltem egy célszámot, amelyet az internetes
sci-fi közönség számához és aktivitásához mértem. Ha ezt sikerül elérni, akkor úgy érzem, hogy jó úton járunk.

Fantasya.hu: De mégis, mit jelent ez konkrét számokban? Mekkorára tippeled az internetes közönséget, s mekkora ez a célszám? Vagy ez titkos információ?

Zalatnai Zámor: Utólag ez is kiderül. :-)

Fantasya.hu: Milyen reakciók fogadták a díj hírét? Erre számítottatok?

Zalatnai Zámor: Megfelelő mértékű kritikai hangvétellel fogadták a bejelentést,
alapvetően mindenki üdvözlendőnek tartja a dolgot. Reméljük ez a hozzáállás a jövőben is megmarad. Úgy gondolom, hogy az olvasók úgy fogadták a díjat, ahogyan azt mi elgondoltuk. Tudjuk, hogy jelenlegi állapotából igencsak van hova fejlődnünk.

Fantasya.hu: Általában kevés dolog szokott elsőre teljes sikert aratni. Azt mondják,
egy új szerző bevezetéséhez minimum három olyan kötet kell, ami nagy valószínűséggel bukás lesz. A Nova díjnak mennyi "megtérülési" időt adsz, értve a megtérülést nem anyagi, hanem erkölcsi szinten?

Zalatnai Zámor: Azt szeretném, ha a szavazatleadók számát növekedő pályára tudnánk állítani. Idén az lesz siker, ha összejön egy megfelelő mennyiségű szavazat, jövőre az, ha ezt a számot sikerül túlszárnyalni. Ha minden évben tudjuk növelni a szavazatokat, akkor úgy gondolom, hogy az már siker. Az „erkölcsi megtérüléshez” ez elengedhetetlenül fontos, minél többen szavaznak, annál megbecsültebb lesz a díj, és annál jobban megbecsültebb lesz az írók szemében is a díj.

Fantasya.hu: Ha lenne, ha lesz rá lehetőség, fejlesztenéd, bővítenéd-e a díjat, s ha
igen, milyen irányban?

Zalatnai Zámor: Természetesen fejleszteném. A legfontosabb fejlesztési irány egyértelműen az, hogy ne csak az interneten jelenjen meg a díj, és már a kiírás előtt jobban akarjuk hirdetni. Egyelőre csak regény kategória létezik, ezt minden valószínűség szerint bővítjük kisregény kategóriával, a problémák elkerülése végett.

Fantasya.hu: Te is szavaztál már?

Zalatnai Zámor: Szégyen és gyalázat, de egyik regényt sem olvastam. Pedig a
fülszövegek alapján egy-kettőt szívesen elolvasnék, de sajnos eddig sem időm, sem lehetőségem nem volt őket elolvasni. Bár, a szavazás határidejéig még bármi megtörténhet…

2005-07-22
 

fantasya.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabosandor.blog.hu/api/trackback/id/tr641435187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása