Kell egy hely...
2009. október 04. írta: szs.

Kell egy hely...

Korchma Zsombor, a Roham magazin főszerkesztője az első lökésekről, az avantgarde beütésekről és az írónagyságok gyúrásáról

Fantasya.hu: A Roham magazin impresszumát olvasgatva számos ismerős névvel találkoztam, de a főszerkesztő, Korchma Zsombor neve teljesen új volt a számomra – bár ez nyilván a riporter tájékozatlanságát mutatja… Mondanál pár szót arról, hogy ki is a legújabb fantasztikus magazin főszerkesztője, s hogy miért adta a fejét erre az egyáltalán nem könnyű „mesterségre", miért kötelezte el magát a SF / Fantasy mellett?  

Korchma Zsombor: A fantasztikus irodalom iránti vonzalmam még a gyerekkoromból fakad. Az első lökést a Végtelen történet, meg A Gyűrűk Ura adta, aztán jöttek a többiek. Szerencsére akkoriban elég erős volt a kínálat, nehéz volt mellé nyúlni. Úgy a '90-es évek közepén jött a M.A.G.U.S, Gáspár Andrással, és Kornya Zsolttal az élen (nem mint kiadó), akiket ma is nagyon tisztelek, és remélem előbb utóbb sikerül megnyernem őket, hogy írjanak a Roham számára is. Ezen túl bibliofil vagyok, gyűjtöm a könyveket, magazinokat, és már akkor tudtam, ha lehetőségem lesz rá, kiadót alapítok. Nemrég pár barátommal belevágtunk, és remélem későbbi sikereink alapja lesz a Roham, melyet egy kísérletező, folytonosan megújuló lapnak szánunk.

  Fantasya.hu: Bár annak idején egy-két kósza pletykát arról, hogy valami készül, mégis nagy meglepetés volt sokak számára a Roham magazin felbukkanása. Mivel az első szám nem csak „agresszívre”, hanem elég titokzatoskodóra is sikerült (nincs benne előszó, pl.), talán jogos a kérdés: honnan jött a magazin ötlete, mi a célotok vele, hová tartotok?

  Korchma Zsombor: Nem hinném, hogy különösebben titkolóztunk volna, inkább mindenkit megkerestünk, akiről úgy gondoltuk, hogy együtt tudunk működni. Így is állt össze az első szám. Egy irodalmi magazin nem atombomba, nincs vele különösebb célunk. Leginkább önmagáért való, és azért, hogy akinek az ilyesmi tetszik, az negyedévente általunk jól szórakozhasson. Annak örülnénk igazán, hogyha a Roham fókuszálni tudná a magyar fantasztikus alkotók (költők, írók, grafikusok, fotósok, stb.) legjavát, új tehetségeket hozna a felszínre, és idővel külföldön is ismertté tehetné őket. A magazin csak a kezdet és az alap, később könyvekkel, albumokkal is elő szeretnénk rukkolni.  

Fantasya.hu: A Galaktika megszűnése óta indítottak már egy-két fantasztikummal foglalkozó lapot, de a Roham elég sok tekintetben kilóg a sorból: mérete, hangvétele, „dizájnja", az egész szám hangulata más, mint amit egy fantasztikus magazintól megszoktunk. Tanulmányoztátok a korábbi lapokat, mielőtt belevágtatok volna  a Rohamba, vagy valami teljesen újat akartatok kezdeni?  

Korchma Zsombor: A fantasztikus irodalom az utóbbi időkben nálunk és külföldön is talaját vesztette, mindent elöntött a reprint zsáner fantasy. A művek egymásra reagálnak, egymásból fakadnak. Ez minket különösebben nem zavar, + az ilyen jellegű írásoknak kialakultak már a megjelenési fórumai. Mi más jellegű írásokat szeretnénk a felszínre hozni, teret adva tartalmi és formai újításoknak is. Valójában azt hiszem, hogy a műfaj régi sikerének visszaállításához ez elengedhetetlen. Természetesen átnéztünk magyar és nemzetközi magazinokat, „irányokat” is, de leginkább avantgarde be (vagy ki) ütései lettek végül a lapnak.  

Fantasya.hu: Az első lapszám ingyenes volt. Publikus, hogy mennyi példányban adtátok ki, milyen gyakorisággal akarjátok megjelentetni, s hogy a továbbiakban is ingyenes lesz-e?

Korchma Zsombor: Terveink szerint ingyenes marad a lap, az első szám 5000 példányban lett szétosztva. Ezt a példányszámot folyamatosan növelni szeretnénk, úgy kb. 15.000 ig. Ez országos terjesztést jelent. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy ehhez segítséget kérjek az olvasóktól: vidéki városokban keresünk kontaktokat, akik szívesen kihelyeznék a Rohamot. Szerencsére több nagyvárosban már akadtak barátaink – akiknek köszönjük a segítséget – és így nem csak Budapesten olvashatnak minket. Negyedévente (évszakonként) jelenünk meg.  

Fantasya.hu: A magazin – kezdeti? - ingyenessége miatt óhatatlanul is felmerül a kérdés: rendelkezik stabil anyagi háttérrel a lap?  

Korchma Zsombor: Ha nem rendelkezne, pénzért adtuk volna. : )  

Fantasya.hu: Az első szám csak hazai szerzők írásaiból válogatott, méghozzá egy meglepően jó, egyenletes színvonalú összeállítást olvashattunk. A továbbiakban is csak magyar írók munkáit publikáljátok, vagy lesznek külföldi szerzők is?  

Korchma Zsombor:  Hangsúlyos eleme a Rohamnak, hogy csak magyar alkotók műveit akarja gondozni, és kiadni. Ez praktikus, hiszen magunk is magyarok vagyunk, és így lényegesen könnyebben boldogulunk a szövegekkel, mintha mondjuk Berlinből kapnánk őket. A berlini srácoknak amúgy is ott van egy csomó berlini kiadó. A Roham szellemisége ettől függetlenül Nyugatos, kozmopolita, csak hát szerintünk kell egy hely…  

Fantasya.hu: Itthonról kikre fog építeni a lap?

  Korchma Zsombor: Minden már író, vagy még csak írást fontolgató emberre, akik írást küldenek nekünk. Folyamatosan kutatunk új írok után, s egyben egyfajta műhelyt is építgetünk. Minden hozzánk küldött írást elolvasunk, és mindenkit bátorítunk arra, hogy írjon nekünk. Persze alapvetően azokra, akik veszik a fáradtságot, és szétnéznek maguk körül, mai témákat dolgoznak fel, képesek valami újat alkotni. Folyamatosan „gyúrjuk" ma élő írónagyságainkat, hogy írjanak nekünk.  

Fantasya.hu: A szépirodalmi szövegek mellett várhatunk-e elméleti írásokat, kritikákat, esszéket is a Roham lapjain?  

Korchma Zsombor: Igen, irodalmi lap nehezen él meg elméleti írás nélkül. Egyelőre azonban ilyen jellegű minőségi mű nem került a kezünkbe.  

Fantasya.hu: Mikor átvettem egy példányt a Rohamból, kérték, hogy ha gondolom, adjam meg az elérhetőségemet – úgy tűnik, fontos nektek, hogy szoros kapcsolatban legyetek az olvasókkal. Milyen visszajelzések érkeztek tőlük? Bejött, amit vártatok, amit terveztetek, vagy a kezdeti lépésekből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni?  

Korchma Zsombor: Elsősorban e-mail címeket kérünk, mert haladni szeretnénk a korral. Hamarosan elindítjuk e-mailes Rohamunkat is, melyben rövidebb képregényeket, a magazinba be nem férő tartalmakat fogunk közölni többek között. Mivel nem terveztünk különösebben semmit, így nem is tudunk különösebb következtetéseket levonni. Kaptunk rengeteg bátorító, és jobbító üzenetet, melynek tapasztalatait már be is építettünk téli számunkba. Köszönet érte…  

Fantasya.hu:A korábbi lapok mind a terjesztésre panaszkodtak – ti hogyan oldjátok ezt meg?  

Korchma Zsombor: Különféle irodalmi rendezvényeken, fesztiválokon. Legközelebb Március 5-én a Millenárison a 2. Magyar Képregényfesztivál keretében, ahova várunk mindenkit szeretettel. Ott vagyunk több kávézóban, könyvesboltban is. Ezen felül pedig kézről-kézre.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabosandor.blog.hu/api/trackback/id/tr311427470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása